29 d’octubre: dia nacional sense jocs d’aztar

Joves i apostes en línia

A Espanya 1.476.382 persones aposten o juguen online, segons dades de la Federació Espanyola de Jugadors d’Atzar Rehabilitats (FEJAR)

  • El 3% de la població està patint problemes amb la ludopatia.
    La ludopatia és una addicció al joc que afecta tant homes (8 de cada 10) com a dones (2 de cada 10), independentment de la seua edat.
  • Els experts assenyalen un creixement constant en el nombre de joves entre 14 i 21 anys que juguen i aposten online.
  • El 28% dels menors espanyols fan apostes
  • 2 de cada 3 joves que aposten tenen un problema d’addicció

Aquests dades són de l’últim estudi realitzat per la Unitat d’Investigació del Joc de la Facultat de Piscología de la Universitat de València i situen a Espanya com el país europeu amb la taxa més alta de ludópatas joves.

Segon l’OCU,

Les apostes esportives, els jocs online de tota mena estan de moda. Els consumidors estem sotmesos a un autèntic bombardeig publicitari i, moltes vegades, va expressament dirigit als més joves. El joc online ha suposat una revolució en els jocs d’atzar, en les apostes, i ho ha convertit en una cosa fàcilment accessible, amb el consegüent risc per als usuaris més vulnerables.

La percepció del risc en el joc i apostes és menor entre els més joves i el joc problemàtic augmenta en aquest segment d’edat. Les cases d’apostes busquen aquest grup utilitzant com a reclam personatges públics, importants referents per a xiquets i adolescents, per a que publiciten o prescriguen aquest tipus de serveis. Es dona una imatge de diners fàcils d’aconseguir, vida plena de luxes i d’èxit, sense cap contrapartida.

El perfil de les persones que sol·liciten ajuda psicològica per ludopatia està canviant: d’adults amb un problema de joc relacionat fonamentalment amb les escurabutxaques, a un més jove i relacionat amb el joc i les apostes online i offline.

A més, no hem d’oblidar una altra realitat perversa: segon l’estudi ‘Locals de joc i apostes en el municipi de Madrid’, elaborat per la Federació Regional d’Associacions Veïnals de Madrid (FRAVM), han proliferat aquests locals en “els barris en els quals la renda mitjana de les llars està per davall de la mitjana municipal”.

Es veu que a menor nivell d’estudis de la població adulta d’aquests barris, major és el nombre de cases d’apostes. S’inverteix aquesta lògica respecte al nivell d’atur: a major taxa de desocupació, major és el nombre de locals presents en aquests barris. Els possibles motius: més atur, més temps lliure; major l’expectativa –falsa– d’aconseguir diners ràpids; o la necessitat de fugir dels problemes a través del joc. Podeu llegir la notícia sencera a La Marea

Què podem fer?

Avui és un dia per a visibilitzar aquest problema i buscar solucions.

Dia nacional sense jocs d’atzar

A escala individual, si tenim un problema de joc o tenim amistats en aquesta situació: podem contactar amb les UPCCAs (Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives) de la nostra localitat. Hi ha unitats a Borriana, Nules o Vila-real, entre altres.

I a escala grupal, què podem fer? Deixa’ns les teues propostes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.