Propostes per a una nova normalitat

Cartell de l’últim debat realitzat en línia.

Aquest dissabte vam celebrar un nou debat en línia amb el tema de: nova normalitat?, desescalada i joventut. Com indicàvem, volíem reflexionar sobre com pot evolucionar la societat, quins reptes tenim per damunt i com podem aprofitar aquesta situació per a millorar les nostres realitats.

El debat es va centrar en els pobles i ciutats sostenibles. Ací us presentem les nostres conclusions, que poden ser un bon punt d’inici per al posterior debat i treball conjunt amb altres grups i amb les institucions.

Quins són els reptes que tenim al davant?

En primer lloc, el repte mediambiental: el canvi climàtic, la contaminació, la pèrdua de biodivesitat és, per a nosaltres, el punt principal. Aquesta crisi ens està ensenyant que estem interconectats i que depenem uns dels altres a nivell global (humans, animals, plantes, hongos, protozoos, bacterias…); que el manteniment del medi és primordial per a evitar noves pandèmies.

En segón lloc, la massificació de les ciutats, la seua densitat, ha quedat molt visible en aquesta “desescalada”, on la gent busca espais on poder passejar. Aquesta situació ens produeix sensacions d’estrés. A més, amb aquesta crisi, la gent potser tindrà por d’apropar-se a altres persones quan tornem a la nova normalitat, i es torne encara més individualista. Les ciutats (i els nostres pobles grans) no estan pensades per a la gent: no hi ha espai per als vianants, només per als cotxes; no hi ha espais verds, que ens donen tranquilitat i connexió amb la natura.

Aquestes ciutats deshumanitzades no tenen teixit comercial: el comerç local també està molt debilitat, després d’anys potenciant el consum en grans superfícies.

No tenim un model de desenvolupament sostenible. Depenem d’un turisme massificat, que està obsolet: les ciutats pateixen. I que, com a model econòmic, és molt dèbil i no serveix per a construir economies sòlides.

Aquesta crisi ha afectat molt negativament a la cultura, ja de per si, molt poc cuidada. El teatre, el cine, els espectacles al carrer, la música, l’art…. han demostrat la seva importància en la fase del confinament, on hem sobreviscut gràcies a ella, a través de les seves versions en línia.

La gent jove comencem a eixir, encara amb totes les limitacions. I comencem a pensar en l’oci que volem. Falta una oferta d’oci juvenil alternativa a l’oci consumista i un altre model més enllà de repetir l’oci adult de consum d’alcohol i altres drogues. En el nostre poble, es forma un cercle al voltant de les colles, que afavoreixen aquest tipus d’oci: o estàs dins del cercle o estàs fora. Si ets adolescent i vols estar dins del grup, has de consumir. Si no, ets una persona rara i com a tal seràs tractada.

Quines mesures cal prendre?

Hi ha ja moltes propostes de com fer els nostres pobles més sostenibles i és necessari que els ajuntaments prenen nota en totes les seues actuacions i prioritats pressupostàries. Cal que la ciutadania s’organitze, i comence un canvi de consciència que ens afecte a totes i a tots i que servisca de control sobre les mesures a prendre.

En general, caldria:

 • Potenciar el trànsit de vianants, el foment de la bicicleta i el transport públic davant dels cotxes
 • Prendre mesures higièniques als transports públics
 • Fomentar el consum local de proximitat, ajudant a recuperar el teixit comercial de les nostres ciutats, amb tots els avantatges que porta (treball, ecologia, qualitat de vida)
 • Potenciar els serveis públics a través d’una gestió pública.
 • Buscar models de turisme menys intrusives i més diversificats, més sostenibles, promocionant altres espais de l’interior (“l’Espanya buidada”).
 • Rescatar el patrimoni històric com un valor cultural i econòmic. Un nou desenvolupament local és possible, si valorem el que ens fa únics. El turisme patrimonial potser un dels valors afegits als nostres pobles.
 • Pel que fa a l’oci juvenil, necessitem una oferta potent que vaja més enllà de l’oferta fins ara. Necessitem un altre model de festes, més esports, ball, música, teatre…

Què podem fer nosaltres com a associació juvenil?

Llavors, grup d’ecologia de Casal SOS

Des de Casal SOS, com a associació juvenil, proposem:

 • Conèixer i afegir-nos a les campanyes i a les xarxes que ja estan en marxa a favor d’un nou model: campanyes com  #recuperemlaciutat, d’Ecologistes en acció; #PactoEcosocial de las Fundaciones CONAMA y FUHEM; moviments ciutadans de defensa del territori, com  “Salvem la Renegà”; o “Per l’Horta” poden ser inspiradors;  i les campanyes locals, com “Ara més que mai, comerç de les Alqueries” del nostre ajuntament. 
 • Crear xarxa amb altres col·lectius de la localitat o pels voltants per a analitzar la nostra realitat i arribar a possibles solucions conjuntes. 
 • Continuar el diàleg amb l’ajuntament per a  definir i prioritzar mesures d’actuació adaptades al nostre territori. 
 •  Promoure des del nostre grup d’ecologia Llavors una campanya a favor de la mobilitat sostenible, potenciant l’ús de les bicis i caminar dins del nostre municipi. 
 • Crear un grup cultural de defensa del patrimoni.
 • Proposar alternatives d’oci més enllà de l’oci consumista. Volem més teatre, més esdeveniments culturals, més esport, música… potenciar el Casal Jove com a espai obert a tota la gent jove amb una proposta d’oci educatiu (oci amb valors).

Des d’ací, recordar que tots els grups de Casal SOS estan oberts per a acollir a gent nova que vulga afegir-se. A més, es pot acollir nous grups ja formats o en fase de creació  per a treballar en xarxa amb altres grups similars o amb una major repercussió (recordeu que formem part de la Federació de Cases de Joventut de la Comunitat Valenciana).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.