Per una sanitat pública, universal i de qualitat

Conclusions del nostre debat sobre sanitat

El passat dissabte, Casal SOS vam fer un debat obert a tota la joventut sobre la situació de la Sanitat a Espanya. Ací teniu, a manera de resum, les nostres conclusions:

 1. La Sanitat espanyola està exhausta: anys de retallades i de privatitzacions han deixat molt tocat aquest servei públic. La crisi del Covid-19 visibilitza de manera dramàtica aquesta situació.
 2. La Sanitat (i, en general, la Salut) és un dret universal, no un privilegi. Totes hem de tindre accés a la Sanitat, independentment del nostre poder adquisitiu, classe social o origen. No podem deixar a cap persona fora, com volen alguns partits.
 3. No es pot privatitzar: no és una empresa de videojocs. No és la cerca de benefici la que ha de regir la política sanitària. Hi ha serveis bàsics que cal prioritzar: medicina primària, UCI… i cal augmentar el nombre de sanitaris. Creiem que la gestió ha de ser pública, per a prioritzar el benestar de les persones per damunt de qualsevol altra qüestió. A més, veient les dades existents, es pot constatar que, amb la gestió pública, s’estalvien diners.
 4. No pot dependre de donacions puntuals i arbitràries. Volem un sistema tributari just i eficaç, que servisca per a sostindre el sistema de serveis públics, on cada persona aporte en funció de la seua capacitat, i on les persones i empreses que més diners tenen, paguen més.
 5. Cal invertir en investigació, a través d’entitats públiques, no deixant la investigació en mans de farmacèutiques.
 6. La Sanitat és una qüestió d’Estat: no es pot deixar en mans privades. Necessitem que la Sanitat este més enllà d’interessos partidistes i que la classe política treballe pel nostre benestar.
 7. El Covid-19, com a pandèmia, és un problema a nivell global. En aquesta crisi es veu la falta d’una direcció comuna. És necessari una coordinació entre tots els països; necessitem que les institucions internacionals funcionen com a guies per a arribar a solucions globals, per a fomentar la cooperació, per a compartir recursos i solucions. Volem una OMS que no este atada per interessos de grans corporacions. I una UE que faça honor al seu nom.

Qué podem fer?:

 • Votar bé, amb informació i reflexió.
 • Informar-nos, aprenent a buscar les dades, més enllà de  manipulacions.
 • Reforçar la nostra capacitat crítica per a interpretar aquestes dades, rebel·lia mental, per a estar alerta.
 • actuar conjuntament amb altres persones i grups, com a ciutadania organitzada.

Campanya “#pintouncorazónverde”

És per tot això que ens afegim a la Campanya “#pintouncorazónverde”, de la plataforma #PlanDeChoqueSocial, de la que formen part 400 entitats, per a reivindicar uns serveis 100% públics, universals i de qualitat.

No podem fer manifestacions físiques, però sí donar visibilitat a través de les nostres xarxes i els nostres espais vitals (casa, treball, etc.) d’aquesta demanda pintant cors verd amb un lema comú: + Sanitat +Pública -Negoci.

Invitem a totes les persones que vulguen a afegir-se a aquesta campanya de defensa dels serveis públics. Podeu veure més informació a la pàgina d’una de les entitats que s’han sumat: Ecologistes en Acció. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.